Історія виникнення "продукту Богів"
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_ubc90eCUkHxGCaYP72kqE2pujjey_bPPpmecmy3EDpkBJYo8FG41I3pomTenFX6vPrrT-OxogvLeeHmCe7ZiuSH_cgnB3R9K70h6bcZl70E4QWwA=s0-d)
Історія виникнення шоколаду триває з давніх часів. Приблизно 1500 років до нашої ери в низинах на узбережжі Мексиканської затоки в Америці з'явилася цивілізація ольмеків. Від їхньої культури залишилося зовсім не багато, але багато мовознавці вважають, що слово "какао" вперше прозвучало як "kakawa" орієнтовно 1000 років до нашої ери, в епоху розквіту культури ольмеків.
Потім були майя. Ці відзначилися тим, що покидали какао боби на землю. Сонце подпалило їх, і хто з бідняків зібрав зерна і кинув в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Багатії підглянули, як бідняки п'ють "какаву", і, зайнявши заздрістю, відібрали чашку з "какавой" у бідняків. Вони проголосили напій священним і оголосили, що пити "какаву" простолюду - погана прикмета. Для більшої переконливості своїх слів вони принесли в жертву пару хоробрих вояків. Але і цього їм було мало, вони зробили шоколад грошима, а в святенності грошей, а також у тому, що мати гроші простолюду - погана прикмета, ніхто ніколи не сумнівався. Так шоколад переїхав у палаци правителів і страшно загордився. Какао-боби були символом багатства і влади. Напій з шоколадних бобів могла дозволити собі лише еліта. Самі шоколадні боби використовували замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів.
У пантеоні богів майя був бог какао. Майя розбили перші відомі нам плантації какао. У них були добре розроблені методи приготування шоколадних напоїв різних видів з використанням усіляких добавок і компонентів - від гвоздики до перцю. Цукру індіанці взагалі не знали.
Какао-боби були символом багатства і влади. Напій з шоколадних бобів могла дозволити собі лише еліта. Самі шоколадні боби використовували замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів.
Втім, є думка, що напій богів винайшли зовсім не майя, а ацтеки. Для свого імператора Монтесуми вони готували напій чоколатль ("xocolatl" - "гірка вода"). Родзинкою рецепту ацтеків були розтерті зерна молочної кукурудзи, мед, ваніль і солодкий сік агави. Напій вважався священним, пити його могли лише обрані: батьки племені, їх наближені, жерці і найдостойніші воїни.
Першим європейцем, якому довелося спробувати шоколад, був Христофор Колумб. Сталося це в 1502 році, коли жителі острова Гайана від усієї душі пригощали дорогого гостя напоєм з какао-бобів. Кажуть, що Колумб доставив загадкові зерна королю Фердинанду зі своєї четвертої експедиції в Новий Світ, але ніхто так і не звернув уваги на них - занадто багато інших скарбів привіз мореплавець.
Двадцятьма роками пізніше Ернан Кортес, завойовник Мексики, теж спробував "ксоколатл". Коли Кортес вперше вступив на землю ацтеків в 1519 році, його прийняли за бога... В золотий чаші перед ним димів дивний гіркуватий напій з відварених какао-бобів зі спеціями, перцем, медом, збитий до піни.
Це був перший шоколад, до якого поступово звикли іспанці-конкістадори, замінили в цьому напої перець ваніллю і добавлявшие для додання більш сильного аромату мускатний горіх і цукор.
У ботаніки "шоколадне дерево" отримало назву "Теоброма какао", що означає "їжа богів". Це дерево росте тільки в теплому і вологому кліматі, у самому серці тропічних лісів, - в Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії. Висота рослин може досягати 10-15 метрів. Урожай знімається два рази на рік - основний збір у жовтні-лютому і проміжний в травні-червні. Кожен плід містить від 20 до 50 насінин - какао-бобів. Вони можуть бути круглими, плоскими, опуклими і мати сіруватий, блакитний або коричневий відтінок. Здорове дерево може давати до 2 кілограмів бобів в рік. Свіжозібране какао-боби мають гірко-терпкий смак і бліде фарбування; у такому вигляді вони непридатні для використання у виробництві шоколаду. У свіжих какао-боби міститься приблизно 30% води і 30% какао-масла. Сортування, очищення, обсмажування, подрібнення, перемелювання, конширування - ось лише мала частина етапів виробничого циклу, що перетворює какао-боби шоколаду, що ми їмо. Шоколад воістину унікальний продукт - смачний, висококалорійний (близько 550 ккал на 100 г продукту), здатний зберігатися роками без зміни властивостей. У ньому міститься 50-55% вуглеводів, 32-35% жиру, 5-6% білків. А також дубильні речовини (4-5%), стимулятори - теобромін і кофеїн (1-1,5%), мікроелементи Na, K, Mg, P, Fe і вітаміни В1, В2, РР. У ньому також присутні близько 40 летючих сполук, які визначають, що ні з чим не порівнянний запах. До речі, физиологи встановили, що цей аромат благотворно діє на психіку: знімає роздратування, умиротворяє, навіть повертає душевну рівновагу.
У 1526 році, прямуючи з доповіддю до іспанського короля, до якого дійшли чутки про його жорстокості, Кортес захопив із собою ящичок добірних какао-бобів. На цей раз шоколаду пощастило: екзотичний ароматний напій був прихильно зустрітий у мадридському дворі.
Незабаром шоколад став обов'язковим ранковим напоєм іспанських аристократів, особливо придворних дам, витіснивши досить широко поширені до того часу чай і кава. Вартість нового напою була така висока, що один іспанський історик навіть писав: "Тільки багатий і благородний міг дозволити собі пити шоколад, так як він буквально пив гроші". У наступні 100 років "ксоколатл" з Іспанії проникає в Європу, eclipsing за ціною і популярності інші заморські товари. Німецький імператор Карл V, усвідомлюючи комерційну важливість какао, вимагає монополії на цей продукт. Проте вже на початку XVII століття контрабандисти стали активно насичувати шоколадом голландські ринки, і у 1606 році через Фландрії і Нідерланди какао досягла кордонів Італії. Дев'ятьма роками пізніше дочка Філіпа Третього Іспанського Ганна Австрійська привезла в Париж перший ящик какао. 1650 рік. Шоколад починають пити англійці. У 1657 році в Лондоні відкривається перший "Шоколадний будинок" - прообраз майбутніх "Шоколадниц". Напій стає частиною культури, за нього обчислюється час: "Приходьте на шоколад" означає "Чекаємо Вас до восьми годин вечора". Знадобилося ще два століття, щоб шоколад придбав сучасну форму, смак і доступність. Все найцікавіше і важлива з ним сталося саме в 19 столітті. Спочатку був винайдений гідравлічний прес, з допомогою якого з какао-бобів стало можна витягати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду. Потім англієць Джозеф Фрай відлив першу шоколадну плитку з какао-масла, змішаного з цукром. У 1876-м швейцарець Даніель Петер додав в какао масу сухе молоко і отримав молочний шоколад. Молочний шоколад миттю охрестили швейцарським, і тепер батьківщина Даніеля Петера пишається їм нітрохи не менше, ніж сирами, годинами і банками. Ось тільки ім'я творця мало кому відомо - в історію замість нього увійшов фармацевт Анрі Нестле.
В 1674 році на основі шоколаду почали робити рулети і тістечка. Цей рік вважається датою появи "їстівного" шоколаду, який можна було не тільки пити, але і є.
1825 рік. Військово-морський флот Англії закуповує какао більше, ніж вся інша Європа. Напій шоколад немов створений для матросів, які стоять на вахті: поживний, безалкогольний. У середовищі моряків сильний холодний норд-вест носив назву "штормовий шоколадний". Багатьох, напевно, хвилювало питання, чому шоколад буває білого кольору. Основою шоколадної плитки, примушує її тримати форму, є какао-масло, яке має білий колір. Додаємо в нього сухе молоко і цукрову пудру і отримуємо білий за кольором шоколад. Темний ж шоколад - це теж какао-масло плюс какао-порошок, який і надає плитці темний колір.
Французький аптекар XIX століття писав про шоколаді: "Це божественний небесний напій, це справжня панацея - універсальні ліки від усіх хвороб..."
У XIX столітті з'являються перші шоколадні плитки, а Жак Неаус створив першу цукерку з начинкою праліне
Дуже багатьом вдалося побудувати на популярності шоколаду свою імперію. Амеде Колер прославився, винайшовши в 1867 році рецепт шоколаду з горіхами. У 1867 році швейцарець Жан Тоблер винайшов розчинна шоколад. Рудольф Ліндт виробляв фірмовий шоколад fondat, який танув у роті. Американець Мілтон Херші в 1893 році побудував ціле місто Hershey, жителі якого тільки тим і займалися, що робили солодощі. У 1905 році брати Кедбері почали випускати шоколад Dairy Milk з ніжним і насиченим вершковим смаком, який зміг конкурувати з швейцарським.
Практично в один час з європейськими були засновані і найвідоміші російські шоколадні компанії: "Концерн Бабаєвський", "Червоний Жовтень", "ім. Крупської", "РотФронт". Саме в Росії, до речі, першими стали присмачувати шоколад лікерами коньяками, мигдалем, ізюмом або цукатами.
Як перевірити шоколад "на корисність"? 25-30% змісту в плитці какао-бобів свідчить про досить низькій якості даного шоколаду, 35-40% характеризує шоколад середньої якості, 40-45% присутній у продукті цілком хорошому, ну а вміст какао-бобів від 45 до 60% говорить сама за себе - перед вами відмінна шоколадка, яка піде вам на користь. Шоколад відомий з давніх часів, але, напевно, жоден інший продукт не має стільки затятих прихильників і супротивників. З одного боку, існує думка, що шоколад робить позитивний вплив на наш організм, з іншого, що він, навпаки, шкідливий і викликає звикання, тому його вживання слід обмежувати. Проте з упевненістю можна сказати: шоколад - дуже смачне "ліки від депресії і незамінний засіб проти втоми. Вчені з'ясували, що для підвищення настрою досить просто вдихати аромат шоколаду. А англійські парфумери навіть випустили туалетну воду із запахом цього божественного ласощі. Недарма шведський ботанік Карл Лінней назвав шоколадне дерево "какао теоброма".
Цікаво, що за багатовікову історію свого існування шоколад незліченну кількість разів ставав темою численних трактатів і досліджень, але ніким з авторів донині не було остаточно доведено, чи є він незаперечно позитивним або негативним явищем в житті людства. Це зараз багато хто з нас не мислять себе без плитки шоколаду, і нескінченно різноманітний асортимент всіляких його сортів вже давно нікого не дивує. Ми їмо це ласощі у вигляді плиток, цукерок, різноманітних фігурок, п’ємо його з шоколадним печивом і навіть не здогадуємося про те, що в історії шоколаду існує чимало прикладів дивовижних фактів, наочно демонструють ставлення до нього наших предків.
Кілька століть тому, наприклад, у 1624 році, єпископ Віденський Іван заборонив ченцям-францисканцям вживати рідкий шоколад - гріховний напій, "розпалюють пристрасті". Приблизно в той же час у сусідній Німеччині медики стали рекомендувати шоколад в якостi загальнозмiцнюючого засобу, і цей продукт міцно влаштувався на аптекарських полицях. У середині XVII століття один німецький лікар написав книгу про те, що шоколад підвищує потенцію у чоловіків, а трохи пізніше, знаменитий венеціанець Казанова, найвідоміший спокусник жінок, довів це теоретичне положення на практиці.
Потім були майя. Ці відзначилися тим, що покидали какао боби на землю. Сонце подпалило їх, і хто з бідняків зібрав зерна і кинув в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Багатії підглянули, як бідняки п'ють "какаву", і, зайнявши заздрістю, відібрали чашку з "какавой" у бідняків. Вони проголосили напій священним і оголосили, що пити "какаву" простолюду - погана прикмета. Для більшої переконливості своїх слів вони принесли в жертву пару хоробрих вояків. Але і цього їм було мало, вони зробили шоколад грошима, а в святенності грошей, а також у тому, що мати гроші простолюду - погана прикмета, ніхто ніколи не сумнівався. Так шоколад переїхав у палаци правителів і страшно загордився. Какао-боби були символом багатства і влади. Напій з шоколадних бобів могла дозволити собі лише еліта. Самі шоколадні боби використовували замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів.
У пантеоні богів майя був бог какао. Майя розбили перші відомі нам плантації какао. У них були добре розроблені методи приготування шоколадних напоїв різних видів з використанням усіляких добавок і компонентів - від гвоздики до перцю. Цукру індіанці взагалі не знали.
Какао-боби були символом багатства і влади. Напій з шоколадних бобів могла дозволити собі лише еліта. Самі шоколадні боби використовували замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів.
Втім, є думка, що напій богів винайшли зовсім не майя, а ацтеки. Для свого імператора Монтесуми вони готували напій чоколатль ("xocolatl" - "гірка вода"). Родзинкою рецепту ацтеків були розтерті зерна молочної кукурудзи, мед, ваніль і солодкий сік агави. Напій вважався священним, пити його могли лише обрані: батьки племені, їх наближені, жерці і найдостойніші воїни.
Першим європейцем, якому довелося спробувати шоколад, був Христофор Колумб. Сталося це в 1502 році, коли жителі острова Гайана від усієї душі пригощали дорогого гостя напоєм з какао-бобів. Кажуть, що Колумб доставив загадкові зерна королю Фердинанду зі своєї четвертої експедиції в Новий Світ, але ніхто так і не звернув уваги на них - занадто багато інших скарбів привіз мореплавець.
Двадцятьма роками пізніше Ернан Кортес, завойовник Мексики, теж спробував "ксоколатл". Коли Кортес вперше вступив на землю ацтеків в 1519 році, його прийняли за бога... В золотий чаші перед ним димів дивний гіркуватий напій з відварених какао-бобів зі спеціями, перцем, медом, збитий до піни.
Це був перший шоколад, до якого поступово звикли іспанці-конкістадори, замінили в цьому напої перець ваніллю і добавлявшие для додання більш сильного аромату мускатний горіх і цукор.
У ботаніки "шоколадне дерево" отримало назву "Теоброма какао", що означає "їжа богів". Це дерево росте тільки в теплому і вологому кліматі, у самому серці тропічних лісів, - в Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії. Висота рослин може досягати 10-15 метрів. Урожай знімається два рази на рік - основний збір у жовтні-лютому і проміжний в травні-червні. Кожен плід містить від 20 до 50 насінин - какао-бобів. Вони можуть бути круглими, плоскими, опуклими і мати сіруватий, блакитний або коричневий відтінок. Здорове дерево може давати до 2 кілограмів бобів в рік. Свіжозібране какао-боби мають гірко-терпкий смак і бліде фарбування; у такому вигляді вони непридатні для використання у виробництві шоколаду. У свіжих какао-боби міститься приблизно 30% води і 30% какао-масла. Сортування, очищення, обсмажування, подрібнення, перемелювання, конширування - ось лише мала частина етапів виробничого циклу, що перетворює какао-боби шоколаду, що ми їмо. Шоколад воістину унікальний продукт - смачний, висококалорійний (близько 550 ккал на 100 г продукту), здатний зберігатися роками без зміни властивостей. У ньому міститься 50-55% вуглеводів, 32-35% жиру, 5-6% білків. А також дубильні речовини (4-5%), стимулятори - теобромін і кофеїн (1-1,5%), мікроелементи Na, K, Mg, P, Fe і вітаміни В1, В2, РР. У ньому також присутні близько 40 летючих сполук, які визначають, що ні з чим не порівнянний запах. До речі, физиологи встановили, що цей аромат благотворно діє на психіку: знімає роздратування, умиротворяє, навіть повертає душевну рівновагу.
У 1526 році, прямуючи з доповіддю до іспанського короля, до якого дійшли чутки про його жорстокості, Кортес захопив із собою ящичок добірних какао-бобів. На цей раз шоколаду пощастило: екзотичний ароматний напій був прихильно зустрітий у мадридському дворі.
Незабаром шоколад став обов'язковим ранковим напоєм іспанських аристократів, особливо придворних дам, витіснивши досить широко поширені до того часу чай і кава. Вартість нового напою була така висока, що один іспанський історик навіть писав: "Тільки багатий і благородний міг дозволити собі пити шоколад, так як він буквально пив гроші". У наступні 100 років "ксоколатл" з Іспанії проникає в Європу, eclipsing за ціною і популярності інші заморські товари. Німецький імператор Карл V, усвідомлюючи комерційну важливість какао, вимагає монополії на цей продукт. Проте вже на початку XVII століття контрабандисти стали активно насичувати шоколадом голландські ринки, і у 1606 році через Фландрії і Нідерланди какао досягла кордонів Італії. Дев'ятьма роками пізніше дочка Філіпа Третього Іспанського Ганна Австрійська привезла в Париж перший ящик какао. 1650 рік. Шоколад починають пити англійці. У 1657 році в Лондоні відкривається перший "Шоколадний будинок" - прообраз майбутніх "Шоколадниц". Напій стає частиною культури, за нього обчислюється час: "Приходьте на шоколад" означає "Чекаємо Вас до восьми годин вечора". Знадобилося ще два століття, щоб шоколад придбав сучасну форму, смак і доступність. Все найцікавіше і важлива з ним сталося саме в 19 столітті. Спочатку був винайдений гідравлічний прес, з допомогою якого з какао-бобів стало можна витягати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду. Потім англієць Джозеф Фрай відлив першу шоколадну плитку з какао-масла, змішаного з цукром. У 1876-м швейцарець Даніель Петер додав в какао масу сухе молоко і отримав молочний шоколад. Молочний шоколад миттю охрестили швейцарським, і тепер батьківщина Даніеля Петера пишається їм нітрохи не менше, ніж сирами, годинами і банками. Ось тільки ім'я творця мало кому відомо - в історію замість нього увійшов фармацевт Анрі Нестле.
В 1674 році на основі шоколаду почали робити рулети і тістечка. Цей рік вважається датою появи "їстівного" шоколаду, який можна було не тільки пити, але і є.
1825 рік. Військово-морський флот Англії закуповує какао більше, ніж вся інша Європа. Напій шоколад немов створений для матросів, які стоять на вахті: поживний, безалкогольний. У середовищі моряків сильний холодний норд-вест носив назву "штормовий шоколадний". Багатьох, напевно, хвилювало питання, чому шоколад буває білого кольору. Основою шоколадної плитки, примушує її тримати форму, є какао-масло, яке має білий колір. Додаємо в нього сухе молоко і цукрову пудру і отримуємо білий за кольором шоколад. Темний ж шоколад - це теж какао-масло плюс какао-порошок, який і надає плитці темний колір.
Французький аптекар XIX століття писав про шоколаді: "Це божественний небесний напій, це справжня панацея - універсальні ліки від усіх хвороб..."
У XIX столітті з'являються перші шоколадні плитки, а Жак Неаус створив першу цукерку з начинкою праліне
Дуже багатьом вдалося побудувати на популярності шоколаду свою імперію. Амеде Колер прославився, винайшовши в 1867 році рецепт шоколаду з горіхами. У 1867 році швейцарець Жан Тоблер винайшов розчинна шоколад. Рудольф Ліндт виробляв фірмовий шоколад fondat, який танув у роті. Американець Мілтон Херші в 1893 році побудував ціле місто Hershey, жителі якого тільки тим і займалися, що робили солодощі. У 1905 році брати Кедбері почали випускати шоколад Dairy Milk з ніжним і насиченим вершковим смаком, який зміг конкурувати з швейцарським.
Практично в один час з європейськими були засновані і найвідоміші російські шоколадні компанії: "Концерн Бабаєвський", "Червоний Жовтень", "ім. Крупської", "РотФронт". Саме в Росії, до речі, першими стали присмачувати шоколад лікерами коньяками, мигдалем, ізюмом або цукатами.
Як перевірити шоколад "на корисність"? 25-30% змісту в плитці какао-бобів свідчить про досить низькій якості даного шоколаду, 35-40% характеризує шоколад середньої якості, 40-45% присутній у продукті цілком хорошому, ну а вміст какао-бобів від 45 до 60% говорить сама за себе - перед вами відмінна шоколадка, яка піде вам на користь. Шоколад відомий з давніх часів, але, напевно, жоден інший продукт не має стільки затятих прихильників і супротивників. З одного боку, існує думка, що шоколад робить позитивний вплив на наш організм, з іншого, що він, навпаки, шкідливий і викликає звикання, тому його вживання слід обмежувати. Проте з упевненістю можна сказати: шоколад - дуже смачне "ліки від депресії і незамінний засіб проти втоми. Вчені з'ясували, що для підвищення настрою досить просто вдихати аромат шоколаду. А англійські парфумери навіть випустили туалетну воду із запахом цього божественного ласощі. Недарма шведський ботанік Карл Лінней назвав шоколадне дерево "какао теоброма".
Цікаво, що за багатовікову історію свого існування шоколад незліченну кількість разів ставав темою численних трактатів і досліджень, але ніким з авторів донині не було остаточно доведено, чи є він незаперечно позитивним або негативним явищем в житті людства. Це зараз багато хто з нас не мислять себе без плитки шоколаду, і нескінченно різноманітний асортимент всіляких його сортів вже давно нікого не дивує. Ми їмо це ласощі у вигляді плиток, цукерок, різноманітних фігурок, п’ємо його з шоколадним печивом і навіть не здогадуємося про те, що в історії шоколаду існує чимало прикладів дивовижних фактів, наочно демонструють ставлення до нього наших предків.
Кілька століть тому, наприклад, у 1624 році, єпископ Віденський Іван заборонив ченцям-францисканцям вживати рідкий шоколад - гріховний напій, "розпалюють пристрасті". Приблизно в той же час у сусідній Німеччині медики стали рекомендувати шоколад в якостi загальнозмiцнюючого засобу, і цей продукт міцно влаштувався на аптекарських полицях. У середині XVII століття один німецький лікар написав книгу про те, що шоколад підвищує потенцію у чоловіків, а трохи пізніше, знаменитий венеціанець Казанова, найвідоміший спокусник жінок, довів це теоретичне положення на практиці.
Комментариев нет:
Отправить комментарий